زندگی تیمور لنگ

ساخت وبلاگ
<a href='http://tebyan.niloblog.com/p/362/'>زندگی</a> تیمور لنگ
یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: زندگی تیمور لنگ
نام ارائه دهنده/دهندگان: امیر مهدی نادری
زمینه و نوع پروژه: تاریخی
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: دبستان پسرانه رشد 1(دوره دوم)

چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی زندگی تیمور گورکان از ابتدای سال های زندگی، حملات و فتوحات است.

 روش

پژوهش حاضر از نوع پژوهش های میدانی و کتابخانه ای بود، بنابراین دانش آموزان جهت کسب اطلاعات در مورد زندگی تیمور گورکان به مطالعه کتب و منابع موجود پرداختند.

 مقدمه

تیمور گورکان ‫ (۷۷۱ – ۸۰۷ ه‍. ق.)، معروف به تیمور لنگ، نخستین پادشاه گورکانی (تیموری) و پایه گذار این دودمان شاهی که از ۷۷۱ تا ۸۰۷ ه‍. ق.) در بیشتر سرزمین های آسیای مرکزی و غربی پادشاهی کرد. تیمور در زبان ازبکی به معنای «آهن» است و از او با القاب «امیر تیمور»، «تیمور لنگ»، «تیمور گورکان» و «صاحبقران» یاد شده است.‬‬‬‬

تیمور پسر تراغای، از ملاکین شهر کَش ترکستان بود. وی در ۲۵ شعبان ۷۳۶ ه‍. ق. در همان شهر کش به دنیا آمد. طایفه اش از شاخه «برلاس» ترکستان بود، ولی در آن زمان وابستگی به قوم مغول که «چنگیز خان» نام آورترین آن بود نوعی افتخار به حساب می آمد؛ از این رو «تیمور» تبار خود را به چنگیز خان و قوم مغول می رساند.

به گفته ابن عربشاه تاریخ نگار آن زمان، تیمور در زمان جنگ زخم برداشت و لنگ شد. بنابر روایات دیگر وی در سال ۷۶۴ ه‍. ق. بنا به استمداد «امیر سیستان» به کمک او شتافت و در جنگ با مخالفانش زخمی شد، ولی پایش بعد از بهبود زخم هم همیشه می لنگید.

شهرت تیمور از فتح خوارزم در سال ۷۸۱ ه‍. ق. آغاز شد. تیمور در سال ۷۸۱ ه‍. ق. خراسان را تسخیر کرد و در سال ۷۸۴ ه‍. ق. گرگان، مازندران، سیستان و هرات را گشود و آل کرت را به تصرف درآورد.

در سال ۸۰۰ تیمور سرزمین فارس، بخشی از عراق، لرستان و آذربایجان را گرفت و سلسله جلایریان را نیز منقرض کرد. آن گاه رو به خزر نهاد و اهالی برخی از شهرهای آن را به قتل رساند. در سال ۷۹۵ ه‍. ق. بعد از انقراض مظفریان متوجه آسیای کوچک شد. در سال ۸۰۰ هند را فتح کرد و دهلی را به تصرف درآورد. با عثمانیان نیز جنگ ها کرد و در سال ۸۰۴ بایزید عثمانی را به اسارت بگرفت. تیمور در سال ۸۰۷ به سمرقند پایتخت خویش برگشت، عزم تسخیر چین را نمود ولی اجل مهلتش نداد و در سال ۸۰۷ در ۶۹ سالگی در قزاقستان درگذشت.

قلمرو تیموریان در زمان مرگ تیمور

حمله پنج ساله وی بین سال های ۷۹۴ تا ۷۹۸ ه‍. ق. صورت گرفت و پس از آن حکومت هر شهر را به یکی از فرزندان یا خویشاوندان خود سپرد. سپس مسکو را فتح کرد و عازم هندوستان شد. در سال ۸۰۱ ه‍. ق آن جا را تصرف کرد و صدهزار نفر را به قتل رساند. پس از تقسیم شهرها و نواحی تصرفشده، به سمرقند بازگشت. 
زندگی تیمور لنگ

 قلمرو تیموریان در زمان مرگ تیمور

حمله هفت ساله

تیمور در پاییز سال ۱۳۹۹ م. آخرین و طولانی ترین سفر جنگی خویش، با نام «یورش هفت ساله»، را به جانب نواحی غربی آغاز کرد که به شکست سلطان های مملوک مصر و عثمانی انجامید. وی هنگام رهسپار شدن به این سفر جنگی اداره سمرقند را به محمد سلطان، پسر بزرگ جهانگیر، واگذار کرد و اندیجان را نیز به اسکندر، پسر عمر شیخ واگذار کرد.

لشکرکشی تیمور به ایروان از سال ۸۰۲ تا ۸۰۷ هجری طول کشید و در طول این لشکرکشی ها حلب، دمشق و بغداد را نیز تصرف کرد. تیمور در اواخر سال ۸۰۲ ه‍. ق. (۱۴۰۰ م.) پیش از حمله به جانب سیواس، همسران و تعدادی از شاهزادگان را تحت سرپرستی عمر بهادر، پسر میران شاه، به سمرقند فرستاد.

در سال ۸۰۴ ه‍. ق. در نبرد آنقره بایزید سلطان عثمانی معروف به ایلدروم بایزید (به معنای صاعقه) را مغلوب و اسیر کرد. تیمور بعد از لشکرکشی به آناتولی در ژوئن ۱۴۰۳ م./۸۰۶ ه‍. ق.، به گرجستان آمد و زمانی به فتوحات در آن سرزمین مشغول بود. پس از آن قصد فتح چین کرد و رهسپار آن جا شد. او با سپاهیانش تا کنار رود سیر دریا نیز رفت، ولی در اُترار شهری در کناره شرقی این رود بیمار شد و در رمضان سال ۸۰۷ ه‍. ق. / فوریه ۱۴۰۵ میلادی، در ۷۱ سالگی درگذشت.
تیمور در مقبرهای به سال ۱۴۰۵ میلادی دفن شد که خودش قبلاً دستور داده بود به صورت بنایی مجلل بسازند و مادر او بی بی خانم در آن دفن شده بود و بعداً عده دیگری از خاندان تیموری نیز در آن دفن شدند. وقتی تیمور در آن مدفون شد، این مکان به گور امیر معروف شد. که اکنون در سمرقند است.

تیمور پس از ۳۶ سال سلطنت و بر جا گذاشتن قلمروی گسترده از خود ۳۱ پسر، نوه، نبیره و نبیرهزاده باقی گذاشت. تیمور از ۷۷۸ ه‍. ق. / ۱۳۷۷ م. تا هنگام مرگش در ۸۰۷ ه‍. ق./ ۱۴۰۵ م، به مدت ۲۹ سال، جهانی را با تهاجمات و یورش های مکرر خود و با خشونتی وصف ناپذیر، در هم کوبید و بنیان تیموریان ایران را گذاشت.
تیمور مردی دوست دار دانش و هنر بود و به عالمان و هنرمندان احترام بسیار می گذاشت و حتی هنگام قتلعام یک شهر دستور می داد که از کشتن دانشمندان و فقیهان و هنرمندان خودداری کنند. وی با حافظ و خواجه علی سیاهپوش صفوی ملاقات دوستانه ای داشته است و به درخواست خواجه علی، قبایل ترک بسیاری را که از آسیای کوچک اسیر کرده بود، آزاد کرد که این قبایل بعداً قزلباشان را تشکیل دادند.

مهارت های کسب شده
1. امکان بررسی و مطالعه منابع اطلاعاتی و طبقه بندی اطلاعات و داده ها
2. آشنایی با وقایع تاریخی و درک تفاوت های شیوه زندگی از گذشته تا به حال
3. تقویت روحیه  میهن پرستی

بخش پروژه های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه:مهدی رحمانی،تنظیم:نیلوفر یاقوتی

الاغ باسواد تیمور لنگ

روزی تیمور لنگ پادشاه وقت، از زبل خان دعوت کرد که برای دیدار از اصطبل دربار به قصر برود. زبل خان هم با دل و جان دعوت امیر را پذیرفت و همراه او وارد اصطبل شد. زبل خان که از علاقه شدید تیمور لنگ به حیواناتش خبر داشت،

به جای دو پا با چهارپا فرار می کردم

ملّا نصرالدین با آنکه خیلی فقیر و بی‏چیز بود؛ اما یک روز تصمیم گرفت که به رسم پیشکش، یک اردک سرخ شده برای سلطان وقت آن زمان که امیر تیمور گورکان ملقب به تیمور لنگ بود، ببرد.

بفرماييد خنده

پدر از پسرش تاريخ مي پرسيد: پسرم مي توني بگي تيمور لنگ چه کارهايي کرد؟ پسر مدتي فکر کرد و جواب داد: پدر فکر کنم چندين و چند صفحه به کتاب تاريخ ما اضافه کرد.

تبیان...
ما را در سایت تبیان دنبال می کنید

برچسب : زندگی تیمور لنگ,خلاصه زندگی تیمور لنگ,دانلود زندگی نامه تیمور لنگ,کتاب زندگی نامه تیمور لنگ,خلاصه زندگی نامه تیمور لنگ, نویسنده : فرومی tebyan بازدید : 325 تاريخ : سه شنبه 2 شهريور 1395 ساعت: 7:14