آموزش برنامه نویسی #C، جلسه دوم

ساخت وبلاگ
آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

هدف کلی:
معرفی و استفاده از رویدادها در سی شارپ


سرفصل های تئوری:
- شروع کار با ویژوال استدیو
- رویدادها


شروع کار با Visual Studio
این جلسه می خواهیم ابتدا کد جلسه قبل را این بار با کمک ویژوال ایجاد کنیم، سپس به معرفی انواع متغیر و استفاده از آنها در قالب انجام یک عملیات ساده ریاضی بپردازیم.
برای ساخت یک پروژه سی شارپ در ویژوال استدیو ابتدا محیط نرم افزار را از مسیر زیر انتخاب و اجرا نمایید:

Start -> all program -> visual studio

در این حالت پنجره برنامه مطابق زیر را مشاهده خواهید کرد:

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

سپس از منوی file گزینه nwe و سپس Project را انتخاب نمایید.

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

و پس از انتخاب زبان # c با انتخاب پروژه ی Windows Form Application و نوشتن یک نام برای آن، تایید کنید تا پروژه شما ایجاد شود.

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

بعد از ایجاد پروژه برای اینكه ببینیم هر پروژه تحت ویندوز شامل چه فایل هایی است از منوی View گزینه Solution Explorer  را انتخاب كرده و به ساختار فایل های پروژه خود نگاهی بیاندازیم.

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

با دابل کلیک کردن بر روی هر فایل، می توانید متحویات آن را مشاهده نمایید، برای مثال فایل Program.cs را باز کنید، در این فایل همان تابع main که دفعه قبل خودمان نوشته بودیم را خواهید یافت، یا با دابل کلیک بر روی Form1.cs شمای گرافیکی فرم خود را مشاهده می کنید. عموما در برنامه های بزرگ متد () main در داخل یک فرم نخواهد بود. اما در داخل کلاسی خواهد بود که مسوول تمامی پردازش های Startup است که باید انجام شوند که در این جا کلاس Program است.

فرم چیست:

فرمهای ویندوز یک گرافیک یوزر اینترفیس را برای برنامه ما ایجاد می کنند. فرم عنصری است که در دسکتاپ  ما ظاهر می شود. وقتی شما یک برنامه ویندوز فرم ایجاد می کنید شما از کلاس Form که یکی از کلاس های اصلی موجود System.Windows.Forms است را ایجاد کرده اید.

اضافه کردن کنترلها:

کنترل َها اجزای تشکیل دهنده گرافیک در یک برنامه ویندوز فرم هستند که می توانید آنها را از طریق پنجره ی  ToolBox انتخاب و ایجاد کردن کنید. وقتی کاربر یک جزء یا کنترل را اتخاب می کند می تواند آن را به فرم اصلی بیفزاید. (برای انجام این عمل کافیست کنترل را ازToolBox  به فرم بکشید و روی فرم رها کنید)
ویرژوال استودیو دات نت کد این کنترل را  تولید و خصوصیات اصلی آن را به صورت پیش فرض تعیین می نماید و شما می توانید با رفتن به فایلForm1.Designer.cs  آن را مشاهده نمایید. البته خودمان هم می توانیم این کد ها را همانند مثال قبل بنویسیم ولی فعلا برای آشنایی و راحتی کار، بهتراین است که کنترل ها را با استفاده از ToolBox و پنجره Properties ایجاد و اصلاح کنیم. اکنون می خواهیم یک دکمه (button) به فرم اضافه کنیم و یک پیام برای کاربر نمایش دهیم. برای این کار از منوی view پنجره ی ToolBox را انتخاب کنید، در این نوار ابزار، شی buttom را پیدا کنید و آن را با ماوس انتخاب کرده و روی فرم خود بکشید.

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم
آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

حال اگر برنامه را اجرا کنید، دکمه را روی صفحه مشاهده خواهید کرد. با کلیک راست  به روی هر کنترل می توانیم با انتخاب گزینه Properties خصوصیات هر کنترل را که شامل نام و اندازه و مکان و رنگ و ... آن کنترل ها را مشاهده کنیم و تغییر دهیم، به این منو رفته و خاصیت text دکمه  را چک کنید، سپس از طریق solution explorer فایل Form1.Designer.cs را باز کرده و قسمت زیر را در آن پیدا کنید:

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

خصوصیات یک کنترل

گفتیم که برای تغییر خصوصیات یک کنترلر می توان از Properties استفاده نمود، برای مثال در اینجا text را به "نمایش پیغام" تغییر دهید. سپس مجدد به فایل Form1.Designer.cs بازگردید، خواهید دید که این ویژگی در آنجا نیز به روز رسانی شده است.

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

همانطورکه می بینید برای نوشتن برنامه فوق لازم است این کدها را داخل فایل اصلی برنامه نوشته شود اما شما با داشتن ادیتور visual studio به راحتی از نوشتن این کدها در امان هستید.

رویداد ها:
حال در فایل Form1.cs روی دکمه دابل کلیک کنید، برنامه شما به قسمتی مانند زیر خواهد برد:

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

هر دستوری که درون متد button1_Click نوشته شود با هر بار کلیک کردن کاربر روی دکمه، اجرا خواهد شد، برای شروع کدی مانند زیر را در این قسمت بنویسید و برنامه را اجرا نمایید:

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

وقتی برنامه را اجرا کنید، بعد از هر بار کلیک روی دکمه، پیغام را مشاهده خواهید کرد، تابع MessageBox.Show یک پیغام را در صفحه نمایش می دهد این تابع پارامترهای مختلفی را دریافت می کند، ما می توانیم با قراردادن متنی در داخل "" یک رشته متنی را به عنوان پیغام نمایش دهیم.

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

 به این اتفاق (کلیک شدن روی دکمه) یک رویداد (event) و به تابع button1_Click یک event handler گفته می َشود، برنامه های ویندوزی مبتنی بر رویدادها هستند و زمانی که کاربر با برنامه ویندوزی شما کار می کند، لازم است از یکی از رویدادهای  مثل پنجره، کلیک ماوس، حرکت دادن ماوس، کلیک روی یک دکمه یا تایپ در کار متن، انتخاب یک آیتم از یک منو و .... را استفاده نماید رویدادها متدهایی هستند که تعاملات ما را کنترل و وظایفی را که برای هر اتفاق پیش بینی کرده ایم را اجرا می کنند. همه کنترل ها دارای رویداد می باشند و با انتخاب پنجره خصوصیات هر کنترل و کلیک بر روی دکمه event (آیکن رعد و برق) می توانید لیست رویدادهای هر کنترل را همانند شکل مشاهده کنید. 

آموزش برنامه نویسی #c، جلسه دوم

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: محسن نصرتی

تنظیم: نسرین صادقی

پرورش سنگ کریستالی و تولید وسایل کاربردی از آن

تولید وسایل کاربردی مانند زیبا بین و ساعت با استفاده از سنگ های کریستالی که در منزل یا مدرسه پرورش داده می شود....

تولید شوینده طبیعی از تراریوم گیاه آلوئه ورا

لکه برها حلال های قوی هستند که لکه ها را در خود حل می کنند و از این طریق باعث پاک شدن آنها می شود. بسیاری از لکه برها موادی هستند که در خانه وجود دارند و از آنها به عنوان ضد عفونی کننده و پاک کننده استفاده می شود.

ساخت گلدان سلولزی از چسب نشاسته ای

با پیشرفت علوم و پیدایش فناوری های جدید و گوناگون جهت انجام بهتر امور لازم است بیاموزیم که چگونه از مواد طبیعی بهره بگیریم و در ساخت محصولات استفاده کنیم...

تبیان...
ما را در سایت تبیان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : فرومی tebyan بازدید : 214 تاريخ : چهارشنبه 26 خرداد 1395 ساعت: 17:24